Timp de citire 4-5 minute

 

Alexandra Andriu, doctorand Scotia

Alexandra Andriu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dragă Alexandra, ne-am întâlnit în cadrul programului “Conversation Club”, organizat de British Council Bucureşti, pe care îl facilitez de mai bine de trei ani. Mi-ai placut foarte mult şi de fiecare dată când te opreai la final de ora ca să-mi împărtăşeşti ce idei bune ţi-ai luat cu tine “pentru acasă”, îmi creştea sufletul de bucurie.

Eşti un om discret şi atent, iar asta mi-a plăcut la nebunie. Ştii să faci gesturi mici care fac diferenţa. O felicitare deosebită de Crăciun pe care aveam să o găsesc pe birou, în primele zile din ianuarie. Un mărţisor aşa de frumos pe care mi l-ai dăruit primavara trecută (împreună cu prietena ta Veronica), mai, mai să mă simt o doamnă profesoară.

Acum eşti în Scoţia, parcurgând un doctorat de testare biologică pe celule umane canceroase, a unui trasor. Îmi explicai tu într-una din comunicările noastre că trasor înseamnă o substanţă care se injectează în organism şi care poate, cu ajutorul unui scaner PET să dea indicaţii despre diagnostic, stadiu sau răspuns la tratament.

Ca sa te întreţii şi să acoperi costurile cu studiile şi viaţa în Scoţia, lucrezi part time la o florărie, unde ai colege din toată Europa. Nu ştiu cum reuşesti să te împarţi cu timpul, însă te-ai înscris şi ca voluntar la Macmillan Cancer Support Group, făcand scurte plimbări cu pacienţii afectaţi de cancer, sperând ca activitatea fizica să îi ajute să răspundă mai bine la tratament şi să nu fie izolaţi în casă.

Şi cu această scurtă introducere, să ne apucăm de treabă :).

Aşadar Alexandra, spune-ne în cateva cuvinte despre tine: cine esti, ce faci, în ce crezi?

Sunt o persoană plină de energie, entuziastă, cu multe idei şi dornică de dezvoltare atât pe plan personal, cât şi profesional. Farmacist de profesie, am ales să fac cercetare în domeniul imagisticii medicale în Marea Britanie pentru că cred că putem îmbunătăți viata pacienților cu cancer printr-o diagnosticare şi evaluare corectă.

Locuieşti în prezent în Scotia. Îmi povesteai înainte de a pleca din ţară de ieşirea masivă din zona de confort, însă totodată şi de dorinţa de a face ceva în viaţa ta, aliniat cu ceea ce simţi că poti face. Ce te-a motivat să pleci şi cum ai reuşit să învingi teama de necunoscut?

Am fost motivată de posibilitatea de dezvoltare şi de învățare reprezentată de programul doctoral. În fiecare zi învăț lucruri noi şi, mai ales, aplic ceea ce am acumulat până acum. Necunoscutul m-a atras dintotdeauna, iar teama de a pleca am învins-o printr-o bună organizare a resurselor. Sprijinul moral din partea familiei şi a prietenilor a însemnat foarte mult, mai ales în momentul plecării.

Cum este pentru tine Scoţia? Ce le-ai spune românilor care vor să încerce traiul în Scoţia?

Scoția este ca un ținut verde, cu peisaje minunate parcă desprinse dintr-o poveste. Este o țară foarte frumoasă, însă necesită timp şi deschidere spre a fi descoperită. Dacă petreci timpul doar la serviciu şi acasă, ar părea o țară de oameni izolați în casele lor.

Le-aş recomanda românilor dependenți de soare să nu încerce să trăiască pe aceste meleaguri. Zilele cu soare sunt limitate. Celor care nu sunt neafectați de climă – le-aş recomanda să aibă mintea deschisă spre a putea răzbate: sunt multe nații adunate într-un loc, ceea ce poate oferi pe de o parte o experiență multi-națională, însă pe de altă parte este nevoie de multă răbdare pentru a putea înțelege atâtea accente ale limbii engleze.

Alexandra, care este cel mai mare vis al tău?

În momentul de față, cel mai mare vis este să finalizez cu succes studiile doctorale. Lucrez în prezent la proiectul de doctorat şi sunt foarte încântată să fiu în această poziție întrucât este ceva cu totul nou. Dacă se dovedeşte o moleculă inovatoare, acest trasor ar putea fi folosit pentru diagnosticarea şi evaluarea răspunsului la tratament a pacienților cu cancer. În termeni simpli, acest lucru s-ar traduce în mai mult timp petrecut de pacient cu familia şi costuri reduse pentru Casa Națională de Asigurări.

 Care a fost un moment de cotitură în viaţa ta şi cum l-ai depăşit?

Am avut un astfel de moment când eram anul V de facultate şi m-am decis să aplic pentru master în străinătate. Eram nesigură de şansele mele, mai erau multe examene până la terminarea facultății, nu aveam fonduri asigurate pentru achitarea taxei de studiu şi eram conştientă de faptul că o astfel de mutare ar putea încheia câteva dintre prieteniile de atunci. Mi-am regăsit liniştea şi speranța în rugăciune, studiu, cărți bune şi prieteni care să mă susțină moral, indiferent de locația în care urma să mă mut. Au venit apoi şi confirmările de la universitățile la care am aplicat, sponsorizări şi, în final, ziua plecării.

Care sunt trei lecţii de viaţă pe care le-ai învăţat până la acest moment?

Întotdeauna este bine să ai răbdare: cu oamenii, cu proiectele, cu situațiile de zi cu zi.

Organizarea este nu numai binevenita în orice domeniu de lucru, ci şi fundamentul pentru obținerea obiectivelor.

Tot ce nu este cu putință la om, este cu putință la Dumnezeu.

De ce crezi ca are nevoie un om care îşi urmează misiunea pentru a reuşi?

Cred că are nevoie de o idee clară despre ceea ce intenționează să obțină, să aibă un plan de acțiune şi să nu se lase copleşit de situații dificile. Cheia succesului este să ştii cum să te descurci în orice situație, chiar dacă uneori pierzi. Cu siguranță câştigi pe de altă parte şi atâta timp cât eşti dispus(ă) să înveți, vei avea o viață împlinită.

Ce anume te ajută să ai un nivel de energie ridicat şi să continui să investeşti în proiectul tău, chiar şi atunci când lucrurile nu merg aşa cum îţi doreşti?

De fiecare dată când lucrurile nu decurg conform aşteptărilor, îmi revine în minte exercițiul propus de tine la unul dintre workshopurile de la Clubul de Conversație – Wheel of Life. Dacă pe unul (sau mai multe dintre) planuri lucrurile nu sunt roz, încerc să mă concentrez pe alte planuri (familie, prieteni, relaxare, introspecție). Mă ajută să găsesc soluții şi să revin cu forțe proaspete pentru rezolvarea problemelor. O carte bună este, de asemenea, foarte utilă întrucât îți poate creşte nivelul de energie şi de motivație.

 Cum ştii să ai grijă de tine şi să te protejezi în perioadele de munca foarte intense?

Încerc să dorm suficient şi să îmi păstrez nivelul de hidratare. Din nou, capacitatea de concentrare depinde de motivare şi de starea de spirit. Gândul că după o perioadă de stres intens va urma şi relaxarea (prin grădinărit, excursii sau pur şi simplu o cafea cu o prietenă), mă ajută foarte mult.

Ce om a avut un impact major in viata ta şi de ce?

Mătuşa mea m-a influențat foarte mult prin exemplul ei, prin curajul de a încerca lucruri noi, prin tăria de a-şi păstra calmul în situații critice şi prin modul simplu de a se bucura de viață. Alte modele le-am regăsit în profesorii din facultate, care mi-au cultivat dorința de cunoaştere şi m-au incurajat să mă implic în activități de dezvoltare profesională.

 Cum este pentru tine România? Te-ai vedea reîntoarsă în România?

Romania este țara în care m-am născut şi am crescut. Este ca o grădină pe care o cunoşti ‘ca în palmă’. Ştii la ce să te aştepți şi te simti în largul tău atunci când eşti acolo. Reîntoarcerea în Romania ar fi doar pentru perioade scurte de timp (concedii), însă pentru continuarea carierei îmi este greu să îmi imaginez ce ar putea însemna acest lucru.

Care sunt top trei cărţi pe care le recomanzi şi care te-au ajutat în activitatea ta?

Think Smart Act Smart: 101 Ways to be Effective and Decisive, Darren Bridger, David Lewis

Bad Pharma: How Medicine is Broken, and How We Can Fix It, Ben Goldacre

The Five Love Languages, Garry Chapman

 La ce altă întrebare ţi-ar plăcea să răspunzi?

Ce mă motivează să lucrez într-un loc precum Scoția?

Încă o dată, posibilitatea de dezvoltare, aerul curat, clima blândă (în ciuda vântului şi a ploii, temperatura este stabilă (10 grade), ideea de noutate în domeniul medical şi, nu în ultimul rând, oamenii pe care i-am cunoscut aici.

 

Muţumesc foarte mult Alexandra pentru timpul alocat ca să facem acest interviu împreună! Te îmbraţisez cu mult drag şi îţi doresc bucurie şi mulţumire în tot ce faci!

 

Dacă ți-a plăcut acest post, fericește-mă cu Like-ul tău la pagina de Facebook si fă un gest frumos
și dă-l mai departe oricui crezi că îi este util. Sharing is caring :)! Mulțumesc pentru că ai trecut pe
aici și m-aș bucura să îți fi dat motive întemeiate ca să revii!