Anul acesta am avut bucuria de a petrece sărbătorile de Paşte alături de Anca, sora mea geamană. Duminca trecută seara s-a întors înapoi în Linz iar eu mi-am suflecat mânecile şi am continuat cu traducerea din engleză în română a interviului cu Ian. Spre final de zi tocmai îmi trimisese câteva mesaje ca să-mi spună că a ajuns bine. M-am gândit cum trebuie să fie pentru Anca, un proaspăt freelancer (din ianuarie anul acesta. Way to go, Anca!) reintoarcerea acasă şi mai ales cum va fi startul a doua zi. Îşi adusese cu ea în România 5-6 manuale mari şi grele pe care spera în mod exagerat de optimist că va avea timp să se uite pe ele, găsind câteva momente strecurate printre ouă roşii, drob şi checul delicios făcut de mama. Evident, nu a găsit. Oricum eu aveam multe de împărtăşit şi de vorbit, aşa că numai să ma asculte pe mine, a însemnat cam 80% din timpul ei.

Ştiam că are lucrări pentru şcoala de predare a limbii germane pe care o termină în iunie, şi că a doua zi va vrea probabil să facă tot ce nu a făcut într-o săptamână. Cumva spiritul meu de soră mai mare cu 7 minute s-a trezit şi am vrut să o protejez.

În toţi aceşti aproape 4 ani de freelancing am învăţat că există panica de a recupera excesiv după o perioadă de vacanţă, la care, dacă se adaugă despărţirea de un grup de oameni dragi, care te-au primit cu bucurie acasă, înapoi într-un loc în care acum eşti din nou singur, mai pune şi ceva calcule financiare despre cât ai cheltuit în mica vacanţă care nu ies prea rotunjite la colţuri, imaginea poate să nu fie una tocmai plăcută.

Iată ce am împărtăşit cu Anca duminică seara şi cred că îţi poate fi şi ţie de folos dacă te afli într-un context de freelancing:

1. Ia lucrurile uşurel după o perioadă de vacanţă şi lasă puţin motoarele să se încâlzească

Nu îţi pune pe listă de to do tot ce nu ai făcut în ultimele săptămâni. Dă-ţi voie să intri din nou în starea de a face. Poate o alergare de dimineaţa sau puţin sport vor aşeza lucrurile numai bine pentru începutul de zi. O idee ar fi să nu începi la prima oră din zi cu mail-urile. Cu certitudine te vor duce cu mintea în destul de multe direcţii în care ai de acţionat, ceea ce poate genera o stare de confuzie şi de copleşeală. Îţi sugerez să începi ziua alocând un calup compact de timp pentru o activitate anume. Ideal ar fi dacă poţi intra în flow pentru câteva ore (pentru asta evită cu orice preţ întreruperile despre care voi vorbi mai jos). Cu mintea concentrată pe un ceva anume, vei avea o senzaţie de reuşită şi de control încă de la primele ore ale dimineţii şi va fi mult mai simplu apoi să treci apoi rând pe rând prin mail-uri. Dacă locuieşti singur, poate ai vrea să iei în calcul să ieşi cu cineva apropiat in ziua sau seara respectivă, ca să nu simti prea din prima zi că eşti singur pe lume şi că ai revenit înapoi în bârlog.

2. Întreruperile – sunt cel mai mare duşman al tău

Cu cât de întrerupi mai des, cu atât vei avea o stare de irascibilitate, de nefinalizare, de incomplet, de lipsă de control. Fericirea vine de multe ori de la starea de flow, despre care vorbeşte aşa de frumos Mihaly Csikszentmihalyi. De aici explicaţia pentru care oamenii sunt cei mai fericiţi în timpul unei zile atunci când conduc maşina, de exemplu. Pentru ca sunt acolo, atenţi, prezenţi, ancoraţi în realitatea traficului. Am un mic truc pentru tine. Înainte de a te apuca de o activitate căreia vrei să-i aloci un calup compact de timp, ia o foaie de hârtie şi un pix lângă tine. De fiecare dată când îţi trece un gând din cu totul alt film, căruia i-ai fi în mod obisnuit greu să nu-i răspunzi, scrie pe foaie de hârtie ce ai de făcut, de gândit sau de investigat, apoi întoarce-te înapoi la ce făceai (scrie orice, inclusiv “De răspuns lui Petru pe mess-ul de la Facebook). Trece pe foaia de hârtie orice te apasă în acel moment şi (cel mai important!!) apoi întoarce-te la ce făceai iniţial. În felul acesta împuşti doi iepuri odată: a. nu te întrerupi. b. îţi reconfortezi mintea, reasigurându-o că nu vei uita să dai acel telefon, să uzi florile, să îţi cumperi acel medicament, etc.

3. Ai grijă de tine!

Ajută-te puţin şi alege conştient locul în care lucrezi. Poate vrei să lucrezi dintr-o cafenea. Poate vrei să lucrezi de acasă. Orice ai alege, ai grijă de tine. Da, chiar şi prin gesturi mici. Dacă ştii ca te-ar bucura un ceai negru cu puţin lapte şi miere (preferatul meu din toate timpurile) fă-ţi bucuria asta. Acum că ai revenit dintr-o mică vacanţă sau din concediu nu înseamnă că viaţa ta s-a terminat. Azi este la fel de importanta ca şi ziua de ieri în care erai la gratar cu ai tăi. Tot tu eşti. Ai grijă de tine, fii atent la limitele şi la nevoile tale, nu forţa acolo unde nu este cazul şi, cel mai important, acolo unde poţi fă lucrurile mai uşoare pentru tine.

Cam asta ar fi pentru azi. Şi acestea fiind spuse, cred că este timpul şi pentru mine să cad din pat şi să-mi încep ziua. Da, stiu. Este deja 9 dimineaţa, ora la care marea majoritatea a oamenilor sunt deja pe drum spre birou. Eu mi-am câştigat însă libertatea de a fi un freelancer care începe munca atunci când vrea. Şi da, au fost vinovăţii la început şi sentimentul că am ieşit din rând. Cu timpul însă am învăţat că nu este bucurie mai mare decât să decizi tu pentru tine, timpul şi programul tău. Ceea ce îţi doresc şi ţie!

Cu drag,

Alina

(sursă poză)

Dacă ți-a plăcut acest post, fericește-mă cu Like-ul tău la pagina de Facebook si fă un gest frumos
și dă-l mai departe oricui crezi că îi este util. Sharing is caring :)! Mulțumesc pentru că ai trecut pe
aici și m-aș bucura să îți fi dat motive întemeiate ca să revii!