Timp de citire: 3-4 minute

 

Un înţelept a spus cândva să avem grijă cu ceea ce spunem deoarece spusele noastre atârnă câteodată mult mai greu chiar şi decât o palmă primită. Se referea cel mai probabil la vorbe care te arunca în durerea, mirarea şi confuzia pentru cine este de fapt, cel din faţa ta.  Zbateri de suflet pentru trăiri care încă dor în reamintiri. Simplu spus, ierţi dar nu uiţi.

Şi tot un înţelept, de data asta optimist, prezice că timpul le vindecă pe toate. Veşti bune deci. Aşa că, să mergem cu speranţa înainte, însă nu fară să ne amuzăm puţin de câteva ziceri cu haz ale lui, moştenire lăsată gândirii colective feminine:

1. Consiliere pentru generare de finanţe (el către ea)

“Oamenii vin şi pleacă”. Tăcere. Pentru a se înţelege că şi el, având două picioare, se numeşte că tot om este. Urmează din nou câteva secunde de suspans. Continuă: “Părinţii rămân. Aşa că, du-te şi roagă-i pe ai tăi să te ajute cu banii.”

2. Construirea unui plan unilateral (în doi)

“Eu merg pe calea mea şi îmi voi asuma riscuri. Dacă vrei să mă urmezi, ceea ce implică să-ţi asumi şi tu riscuri, bine, dacă nu, iarăşi bine.”

3. Susţinere emoţională

“Îmi este dor de tine şi îmi lipseşti mult”, îi spuse ea lui. “Du-te şi tu fă ceva, citeşte ceva”, veni răspunsul.

4. Sfătoşenie empatică pe principiul “doi iepuri dintr-o lovitură”, în plină criză financiară şi existenţială

“Tocmai m-au anunţat că trebuie să fac din nou o operaţie complicată şi foarte scumpă”, îi spuse ea lui cu vocea frântă. Deja înecată în lacrimi “Şi proiectul ăla, pentru care am muncit atât, nu a fost aprobat”. “Vezi, îi spuse el dintr-o răsuflare, dacă aveai un job stabil, asta ar fi rezolvat ambele probleme”.

5. Consolare pragmatică şi vot de încredere în caz de despărţire

“Dragă, nu îţi face probleme. Dacă ne despărţim, îţi vei găsi foarte repede pe cineva. Financiar va fi poate mai greu la început, însă sigur, sigur te vei descurca”.

6. Trecerea de la copilărie la maturitate – post despărţire

Unor prieteni, la mutarea ei din apartamentul lui: “Lasă că acum vede şi ea cum este să plătească chiria”.

7. Cum îi arată el iubirea parentală

Ea lipită cu tot nasul de o vitrina de dulciuri: “Îmi este aşa de poftă de cornul ăsta cu vanilie” (arată cu degetul care este cornul cu steluţă de vanilie în frunte). “Haide dragă să nu mai dăm banii pe prostii, că ajungem acum acasă şi mâncăm ce avem”.

8. Despre ajutorul dat la greu

“Te-aş fi ajutat, dacă nu venea mama ta şi mi-aş fi asumat lucrurile. Dar dacă tot a venit, de ce să încurc?”.

Dincolo de cuvinte

Dincolo de cuvinte

 

 

Desigur, poţi alege oricând să treci peste ziceri care dor. Balanţa dintre dreptate şi fericire se menţine cel mai la îndemână cu trecerea cu vederea.

De cele mai multe ori, însă, cuvintele nu sunt spuse fără rost. Au în spate poziţii de viaţă, valori şi atitudini. Sunt hărţi pentru traseul pe care celălalt este dispus sau nu să-l parcurgă alături de tine.

Deschiderea de fi curios(ă) să explorezi dincolo de cuvinte care sunt semnalele pe care ţi le transmite persoana de lângă tine, te va susţine să găseşti răspunsuri cu miză:

 

Cât de important este rolul pe care îl joci în viaţa lui/ei?

Cum se împacă putinţa şi voinţa cu vorbele spuse?

Cum oglindesc cuvintele lui/ei modul în care îţi va fi alături (chiar şi cu riscul de a încurca) atunci când îţi este cu adevărat greu?

PS: Melinda, multumesc pentru provocarea de a scrie acest post 🙂

(Sursă poză)