Timp de citire: 7-8 minute

 

Raluca, ne-am cunoscut în vara anului 2011, în cadrul eveniment-ului “Start up your idea”, organizat de GRASP. Eu aplicasem cu ideea de a învăţa demersuri concrete de antreprenoriat utile pentru decizia de a mă dedica full time coaching-ului (lucru pe care l-am şi făcut, începând cu octombrie 2011), tu pentru a creea o suită de programe educaţionale în Arad, menită să permită adulţilor continuarea unui proces de învățare care să-i ajute să se mențină autentici, tineri şi plini de viaţă.

Când ne-am întâlnit traversai o perioadă sabatică, de conectare la sine şi de descoperire a lucrurilor cu adevărat importante pentru tine şi îmi povesteai că terminasei un MBA la Insead şi încheiasei doi ani grei de consultanţă în cadrul companiei McKinsey.

În prezent eşti Managing Partner în cadrul Beyond Dracula – Custom Travel to Romania, o agenţie de turism care oferă călătorilor entuziaşti posibilitatea de a descoperi cultura, oamenii şi peisajul românesc, într-un cuvânt, servicii personalizate care pot include cam orice îşi doreşte clientul, de la mers cu căruţa, călărit, mers pe munte, explorat peşteri, vizitat castele, muzee, galerii sau pur şi simplu să se bucure de mâncarea tradiţională românească.

După cum îmi povesteai, focusul vostru este să oferiţi oamenilor experiențe memorabile în România şi să le daţi toate motivele să plece indrăgostiți de țara noastră. De aceea, pachete pe care le oferiţi sunt 100% personalizate, nu aveţi nimic gata făcut, totul se face de la zero pentru fiecare client în parte în funcție de foarte mulți factori ce definesc persoana/persoanele pentru care gândiţi excursia. Iar ca să faceţi asta…trebuie să știţi cât mai bine tot ce se poate face în România, în special lucruri altfel…

Dar cel mai bine Raluca, te invit ca în rândurile de mai jos să ne spui mai multe despre tine şi munca ta.

***

Aşadar Raluca, spune-ne te rog în câteva cuvinte despre tine: cine ești, ce faci, în ce crezi?

În primul rând sunt o călătoare. Totul este pentru mine o călătorie. Chiar și atunci când nu sunt în mișcare, pot călători citind o carte sau ascultând muzică. Cumva sunt în permanență în starea de călător curios și avid să descopere noi lucruri, să aibă experiențe noi. În al doilea rând, sunt o îndărătnică și reușesc cu greu să fac timp îndelungat lucruri în care nu cred cu toată ființa mea.

Care este cel mai mare vis al tău?

Să pot vedea și simți impactul pe care munca mea îl are în viața celor din jurul meu, în comunitatea în care trăiesc, în lume.

Ai locuit vreme de 9 ani în afara ţării. Cum a fost experienţa aceasta pentu tine şi ce te-a făcut să revii înapoi în România?

A fost o experiență excelentă, mi-a deschis ochii și m-a marcat definitiv în așa fel încât oricât de diferiți părem a fi noi, oamenii între noi…suntem mult mai asemănători decât credem și avem nevoie de aceleași lucruri pentru a fi fericiți. În România am revenit să îmi trag sufletul, am decis să rămân inițial doi ani pentru a (re)cunoaște din nou țara și am rămas pentru că am reușit să contruiesc aici o viață fericită din toate punctele de vedere: personal, profesional, financiar, sufletesc.

Eşti unul dintre fondatorii Beyond Dracula – Travel to Romania. Ce diferenţă speri să aduci în lumea şi vieţile oamenilor cu acest start-up?

Celor care călătoresc cu noi vrem să le oferim experiențe memorabile în România astfel încât țara noastră să devină încet-încet o destinație de vacanțe atrăgătoare pentru că oferă câteva lucruri speciale pe care alte țării nu le mai pot oferi. Altfel spus, vreau să arătăm ce avem și nu să atragem călătorii promovând România ca o destinație low-cost. Și mai vreau prin ceea ce facem să avem grijă de lucrurile, locurile și oamenii prețioşi din România pentru a păstra aspectele care ne fac o destinație atrăgătoare pentru mulți, mulți ani de acum încolo.

Care sunt următorii paşi pe care doreşti să-i faci în demersul antreprenorial prezent?

Firma este încă tânarâ, următorul pas este să lărgesc echipa cu oameni faini, pasionați și motivați cu care să construim cât mai mult și cât mai trainic.

Care a fost un moment de cotitură în viaţa ta şi cum l-ai depăşit?

Cel mai recent a fost întoarcerea în țară și alegerea de a rămâne. Gândul mă speria mai tare decât gândul plecării în orice țară de pe glob, deși era vorba de a rămâne în țara mea. În timpul celor 9 ani studiind și muncind în străinătate am trăit cu imaginea unei Românii în care nu vroiam să mă întorc; cei de acasă mă descurajau destul de mult cu diferite motive. Mie mi s-a părut nesănătos să nu am o relație împăcată cu țara mea având în vedere că e un aspect care mă definește. Și așa am decis să ne cunoaștem din nou, ca și cum nu am avea nimic în comun; cu atitudinea aceasta și fără așteptări am început acum 4 ani să descopăr o țară normală, cu bune și rele, nici mai sus dar nici mai jos decât altele, diferită. Doar că spre deosebire de altele, e țara mea.

Sună minunat ceea ce spui!  Că tot vorbim despre România – de când aţi fondat Beyond Dracula, ai avut ocazia să călătoreşti mult şi să vizitezi locuri din România de care poate nici nu ştiai. Care sunt destinaţiile de până acum care te-au surprins cel mai mult?”

Toate, chiar găsesc peste tot lucruri şi oameni care mă farmecă. Recent am vizitat un sat tare bine gospodărit şi pus la punct, Sic, în apropiere de Bonțida, judeţul Cluj. Mai îmi vine în minte un sat pierdut în Munţii Mehedinţi unde nici curent electric nu au cele 10 case care au rămas și unde oamenii merg călare de la o grupare de case la alta. În Maramureş am stat la taclale cu Toader Bârsan, meşterul care face porţile tipice şi care a văzut lumea cu meşteşugul lui, dar tot stă la poveşti cu orice om care îi bate la uşă. Sau un călugăr de la Mânăstirea Neamţ, căruia, când i-am spus că sunt din Arad a început să-mi spună de cunoscuţii lui din zona Aradului şi în mai puţin de un minut parcă vorbeam cu o cunoştinţă veche. Dar sunt mulţi oameni frumoşi, multe locuri deosebite, peste tot.

Landscape in Fagaras mountains in Romania, with Transfagarasan road

Landscape in Fagaras mountains in Romania, with Transfagarasan road

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prin munca noastră, facem cam tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că vacanţa celor care călătoresc cu noi este una memorabilă şi că pleacă din România foarte plăcut impresionaţi. Vrem să spună peste ani că în România au avut parte de o vacanţă senzaţională. Un exemplu ar fi o cină organizată undeva în natură, cu o privelişte spectaculoasă catre Munţii Făgăraş, savurată în timp ce pe masa dichisită ca la un restaurant din orice oraş respectabil din lume sunt servite feluri peste feluri de mâncare delicioasă făcute de oamenii iscusiţi cu care colaborăm. Sau, pentru cautătorii de aventură, îi putem coborî într-o peşteră închisă publicului pentru a explora cu specialişti galeriile, râurile subterane şi alte colţuri misterioase. Sau tot felul de alte lucruri mai la îndemână cum ar fi călărit, vizite la meşteri de tot felul unde se poate pune mâna şi învăţa meşteşugul.

Care sunt trei lecţii de viaţă pe care le-ai învăţat pâna la acest moment?

Să merg până nu mai am unde merge după lucrurile pe care le doresc,

Să am încredere în instinct, stomac, gut feeling,

Să am încredere că întotdeauna lucrurile merg spre bine…și merg :).

De ce crezi că are nevoie un antreprenor pentru a reuşi?

Răbdare maximă, perseverență, motivație și încredere în propria formă de a gândi și de a vedea / înțelege lucrurile. Și flexibilitate pentru că nu există rețete și metode sigure…este un exercițiu nesfârșit de încercări, teste, adaptări, modificări, teste…și tot așa. Iar cel mai important…de poftă de muncă!

Ce te ajută să ai un nivel de energie ridicat şi să continui să investeşti în proiectul prezent, chiar şi atunci când lucrurile nu merg aşa cum îţi doreşti?

Faptul că simt că ceea ce facem are impact dincolo de viețile noastre și de companie îmi dă motivația cea mai mare. În orice clipă oricât de grea, atunci când realizez că ceea ce facem ajută infim de puțin o țară…totul devine mai relaxat, deciziile se iau mai ușor și motivația crește.

Cum ştii să ai grijă de tine şi să te protejezi în perioadele de muncă foarte intense?

Aici mai am de învățat dar fac regulat sport (pilates) și încerc să mă organizez cât mai bine. 75% din stres dispare când am claritate asupra lucrurilor pe care trebuie să le fac.

Ce om a avut un impact major în viaţa ta şi de ce?

Aici sunt foarte mulți dar îl dau exemplu pe cel care mi-a fost sponsor când eram studentă în Germania. La absolvire m-a angajat pentru câteva săptămâni ca să pot învăța germana (studiasem în engleză) dar am rămas în companie peste 2 ani de zile în care am furat meserie de la el și de la ceilalți șefi cu care lucram. Tot el a fost cel care mi-a sponsorizat MBA-ul iar când am avut de ales între a rămâne la McKinsey în Sao Paulo unde puteam să adun banii să restitui împrumutul pentru MBA deși eram nefericită, mi-a spus să aleg ceea ce simt că e mai bine pentru mine. La fiecare punct de cotitură el a ales să creadă în mine. Pur și simplu.

Care sunt top trei cărţi pe care le recomanzi şi care te-au ajutat în activitatea ta?

Îmi vin în minte două de Collins: Good to Great și Built to Last.

La ce altă întrebare ţi-ar plăcea să răspunzi?

Nu îmi vine nimic în minte acum 🙂

***

Raluca, mulţumesc pentru deschiderea cu care ai răspuns la întrebările mele, a fost o reală plăcere să te citesc. Am prelucrat şi am parcurs cu foarte mare interes împărtăşirile tale. Sper ca şi pentru cei care vor citi acest post, trăirea să fie una similară. Mult succes cu Beyond Dracula şi te aştept oricând cu drag la Bucureşti, la un pahar de vin şi de poveşti! 🙂

Găseşti alte poveşti cu oameni frumoşi AICI.

(sursă poză)

Dacă ți-a plăcut acest post, fericește-mă cu Like-ul tău la pagina de Facebook si fă un gest frumos
și dă-l mai departe oricui crezi că îi este util. Sharing is caring :)! Mulțumesc pentru că ai trecut pe
aici și m-aș bucura să îți fi dat motive întemeiate ca să revii!