Cand ştii că este destul?

Cand ştii că este destul?

 

 

Am citit de curând cartea lui James Oliver, “Cum să-ţi dezvolti sănătatea emoţională“. De departe una dintre cele mai bune citite de mine, cartea este publicată şi în limba română la editura Vellant şi o citeşti relaxat în nu mai mult de 2-3 ore. Dacă vei alege să o citeşti, vei găsi diferite exemple de poveşti de viaţă şi vei descoperi cu siguranţă ce impact extraordinar au primii ani de viata în parcursul unui om, alături de importanţa pe care o joacă relaţiile cu cei care ne poartă de grijă, mai ales în ceea ce priveşte afecţiunea pe care o primim din partea lor.

În carte este dat exemplul unei balerine, în prezent profesoară de balet, despre care Oliver spune că este una dintre persoanele cu cea mai mare sănătate emoţională pe care le-a întâlnit vreodată. Mi-a atras atenţia afirmaţia lui şi am citit cu foarte mare interes povestea ei. Ţi-o prezint şi ţie pe scurt.

În timpul şcolii îşi descoperă talentul pentru dans şi interesul pentru balet, pe care îl explorează neîmpinsă de la spate. Ani de zile alege cu entuziasm să se trezească zilnic de la 5 dimineaţa pentru a putea ajunge la antremente. Câştigă o importantă competiţie naţională de balet, ocupând locul 13. Afirmă că este bucuroasă şi onorată pentru locul câştigat, şi că da, evident ca sunt alte fete mai bune, care au ocupat poziţii fruntaşe, însă acest lucru nu o face mai puţin bucuroasă.

Întrebată despre cum îşi evaluează notele şcolare, admite că da, ar fi putut lua note mai bune dacă s-ar fi forţat mai mult, însă a ales în mod deliberat să nu o facă. Părinţii, de asemenea, nu au pus nicio presiune pe ea. Mai departe, la final de liceu realizează ca vrea să meargă la facultate şi alege ca baletul să nu mai fie o prioritate. La facultate are de gând să-şi “rezolve” două lucruri: timiditatea şi să capate mai multă experienţă în relaţiile cu băieţii. Se distrează şi se bucură de anii studenţiei şi totodată realizează cu succes ce şi-a propus.

La final de facultate îşi dă seama că vreau să facă cursuri pentru predarea baletului. Apoi, îşi deschide un studio de balet. Fiind foarte talentată, modestă şi foarte deschisă, are un mare succes. Oamenii o întreabă de ce nu îşi deschide un lanţ de studiouri la nivel naţional. Ar avea un succes mai mare, ar fi faimoasă şi ar câştiga şi mai mulţi bani. Răspunde că în prezent modul în care merg lucrurile cu studioul  (între timp se căsătorise şi născuse, alocând două zile pe săptămână cursurilor, în restul timpului studioul fiind coordonat de o asistentă de încredere) este reţeta ei de succes, care îi permite să se dedice familiei şi copilului nou născut.

Femeia despre care vorbeşte James Oliver în cartea lui şi-a luat mereu propriile decizii, este fericita, transmite incredere, lejeritate, relaxare, mulţumire de sine.

De ce toate acestea? Pentru ca a fost învăţată de părinţii ei încă de mică, să se rapoarteze tot timpul atât la “putut”, cât şi la “vrut”. Pentru că, neîmpinsă de la spate a ales să se dedice baletului, până când, a ales pe perioada facultăţii să nu o mai facă. Pentru că, mai apoi, când a decis să predea baletul şi să-şi deschidă propriul studio, şi-a definit propria reţetă de succes: doua zile pe săptămână la studio, restul timpului dedicat familiei. Pentru ca a ştiut să definească ce înseamnă “destul” pentru ea, atât cât să fie fericită.

Alain de Botton, iniţiatorul proiectului “The School of Life“, sub umbrela căruia sunt publicate şi cărţile care fac partea din colecţia cu acelaşi nume, spune că ştim că am fost crescuţi sănătos emoţional cu cât părinţii ne-au insuflat mai puţin dorinţa de a fi recunoscuţi, “de succes”, faimoşi, ştiind încă de mici să ne definim care este “destulul” nostru pentru a fi compleţi şi fericiţi. Raportându-ne la noi înainte de toate şi abia ulterior la ce zic ceilalţi, la “lume”.

Şi acum pastila mea de azi pentru tine: Care este “destulul” tău?

Cu drag,

Alina

(sursă poză)

Dacă ți-a plăcut acest post, fericește-mă cu Like-ul tău la pagina de Facebook sau fă un gest frumos
și dă-l mai departe oricui crezi că îi este util. Sharing is caring :)! Mulțumesc pentru că ai trecut pe
aici și m-aș bucura să îți fi dat motive bune ca să revii!

Save

Save

Save