Timp de citire 6-7 minute

 

Uite că  între timp am făcut rost de pix şi de foi şi am finalizat scrisoarea pentru freelaceri. Sper să fi ajuns deja la tine prima parte. Ştii şi tu că cei de la Poşta Română mai fac câteodată surprize.

[Continuarea scrisorii o găseşti mai jos]

 

6. Nu subestima puterea ritualurilor

Asta de fapt liniștește psihic foarte mulți oameni. Faptul că fără să se mai întrebe, dimineața se dau jos din pat, fac un duş și merg la muncă. Cred sincer că mulți dintre noi suntem pe pilot automat și pentru angoasa incredibilă pe care am trăi-o dacă am petrece mai mult timp în propria companie. Pot însă să spun din experiență că a face un anumit lucru cu regularitate este fantastic pentru psihic. Decide de exemplu, care sunt zilele din săptămână în care mergi la sală sau alergi într-un parc (și fără negociere, fă din asta o prioritate). Mă uit la buna mea prietena Cristina și la ce anume contribuie anume la fericirea ei și pot spune că mersul la sală sub forma de ritual așa cum este în cazul ei, îi aduce împăcare cu sine și o stare de bine. Legat de ritualuri, îți recomand una din cărțile pe care le consider de căpătâi pentru orice freelancer “Time management for creative people” – un free ebook de 10-12 pagini, foarte bine scrisă. Poţi descărca cartea de aici.

 

 7. Nu-ți pune așa de multe pe tavă

Asta este o tendință pe care am văzut-o și la mine și la multi alți oameni. De exemplu, un client de coaching care îmi spune mereu cât de greu este să se focuseze pe ce are de făcut deoarece îi vin mereu alte și alte idei în minte, cărora le dă curs. Nu să faci mult și să ajungi să-ți rupi spatele, este ideea, ci să faci lucrurile cu cap, cu efort minim si impact maxim, având o poziționare de viaţă mai deșteaptă. La seminarul la care am fost aseară (susținut de buna mea prietenă Adriana Postovaru) mi-a plăcut acest exemplu dat de ea. Un doctor conferențiar împărtășea cum la 60 de ani a învățat în sfârșit că viața asta nu trebuie să fie doar despre chinuială și că lucrurile se întâmplă și fără să-ți rupi spatele și să ajungi la atacuri de panică sau burnout. Oamenii care nu-și apară (și nu am folosit întâmplător cuvântul apără) timpul liber și intră în prea multe, sunt mai tot timpul stresați și angoasați. Fac totul sub imperiul urgenței și panicii, uită să stea de vorba cu ei sau să se întrebe dacă (mai) sunt fericiți. Un amic îmi spunea că dacă el stă 2 zile fară să facă ceva, intră automat în panică și angoasă. Și părea că se laudă cu asta. Mie una mi s-a ridicat părul în cap, pentru că am fost în locul lui și știu că de fapt, lucrurile nu sunt sustenabile în felul ăsta și că la un moment dat când se va sparge balonul asta de săpun, nu o sa fie prea amuzant…

 

8. Te invit să te joci puțin cu paradigma că succes nu înseamnă numai bani…

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă

Ziua bună se cunoaşte de dimineaţă

…și dat cu capul de toți pereții pentru a face munca care să genereze acești bani. Nu. Succes poate fi și să-ți fie bine ție cu tine, să te trezești dimineața bucuros că începe o nouă zi, să te bucuri de prietenii tăi și de pasiunile tale, să faci voluntariat, să contribui, să cunoști oameni noi, să vizitezi locuri noi. Da, munca face parte din viața noastră, însă nu este totul! De câte ori nu am văzut oameni în poziții profesionale cu greutate, însă necrescuți sufletește, emoțional, psihic. Dacă pot spune că am învățat ceva în toți acești ani de freelancing, ar fi două lucruri:

Panica, stresul, presiunea, nu aduc nimic bun pe termen lung!

Interiorul este reflectat în exterior. Cu alte cuvinte, uită-te la viața ta, la ce faci, ce mănânci, cât dormi, ce prieteni ai, cum îți începi ziua, și vei afla cât de conectat ești la trăirile tale interioare și la nevoile tale.

9. Instruieşte-te!

Ai început o călătorie fatastică, ești propriul tău stăpân. Dă-ți voie să te bucuri de această experiență, să o vezi mai întâi de toate ca pe un proces. Nu te lua așa de în serios, stai de vorbă cu tine și cel mai important instruiește-te despre cum poți să ai o relație bună cu propria-ţi persoană, care sa-ți aducă bucuria că ești la locul și la momentul potrivit în propria ta viaţă. Pe lângă cărțile de antreprenoriat, freelacing sau specifice domeniului tău de activitate, îți recomand să citești și cărți despre cum să-ți fie mai bine. Aceasta de exemplu,  este o carte excepţională.

 

10.  Fă lucruri noi!

Începe să înveți o limbă straină, mergi la yoga, antrenează-te pentru un maraton, dacă îți surâde mergi ca voluntar la un sediu de protecție a animalelor sau un centru pentru copii! Important în tot ce faci este să nu uiți să stai puțin de vorbă cu tine și să vezi cum mai sunt lucrurile în viața ta, ce îți dorești, cum te simți, dacă nu cumva trenul a deraiat de pe sine și a luat-o puțin pe lângă arătură…

Dragul meu freelancer, mă duc să duc partea şi această a doua parte a scrisorii la poştă. Sper sa-ți fie de folos tot ce am împărtășit cu tine și ca în viitoarele posturi să găsești alte idei care sa-ți fie utile și ușor de pus în practică.

Și nu uita te rog că la finalul zilei, ceea ce faci diferit contează și nu ceea ce știi.

Cu drag,

Alina

 

***

Ţi-a fost util acest post? Atunci dă-l te rog mai departe ca să poată fi de folos şi altor oameni care vor să pornească pe cont propriu. Mulţumesc!

Iar dacă doreşti în plus să programezi o sesiune de coaching înainte de face pasul către freelancing sau pentru a te bucura şi mai mult de experienţa lucrului pe cont propriu, te invit să mă contactezi la 0722.646.190 sau sa îmi scrii un mail la alinabuzatu@icloud.com.

(sursă poză)

Dacă ți-a plăcut acest post, fericește-mă cu Like-ul tău la pagina de Facebook si fă un gest frumos
și dă-l mai departe oricui crezi că îi este util. Sharing is caring :)! Mulțumesc pentru că ai trecut pe
aici și m-aș bucura să îți fi dat motive întemeiate ca să revii!