Timp de citire 6-7 minute

 

Dragul meu freelancer,

Uite că ai făcut-o și pe asta. Ți-ai dat demisia, sau poate ai decis să continui în paralel cu o activitate profesională care îți aduce un venit sigur. Oricum ar fi, ai făcut un pas important și te-ai decis să-ţi urmezi un vis, o idee, o pasiune, un ceva care este al tau și care te face să te dai jos din pat dimineața devreme cu entuziasmul pe care îl ai atunci când știi că tocmai urmează să pleci într-o călătorie.

Te felicit pentru curaj, asumarea de a face ceva cu potențialul pe care îl simți că îl ai, determinare și mai ales pentru faptul ca ai ales să crezi în tine.

Totuși, m-am gândit că dincolo de aceste cuvinte de încurajare, ți-ar fi de folos poate, câteva idei gîndite și trăite de mine, apoi redescoperite și confirmate în dialogul cu mulți alți freelanceri, și adunate în cei aproape patru ani de când am făcut și eu acest pas către o pasiune, la fel ca și tine. O să-ţi scriu toate aceste idei într-o scrisoare pentru freelanceri.

Iartă-mi tonul pe alocuri sfătos și pune-l te rog pe seama faptului că vreau sincer să-ți fie bine. Și te mai rog ceva. Imaginează-ți că tot ceea ce scriu mai jos găsești într-o scrisoare în poștă, pe care o primești în dimineața primei zile în care începi să te iei în serios, să investești timp într-o anumită direcție importantă pentru tine sau să generezi venituri din ceea ce știi că faci bine și că poate aduce o valoare adăugată celorlați.

 

1. Cum ar fi dacă timpul tău liber ar fi sfânt și de cele mai multe ori nenegociabil?

Ca freelancer, știu că vei mai lua proiecte cu timp de livrare strâns și asta va implica să muncești poate mai accelerat, însă și așa, cred că este extrem de important să calculezi termenul de finalizare și în funcţie de timpul tău liber. În Germania și alte câteva țări este discutată penalizeaza angajatorului dacă angajatul este constrâns să stea peste program sau este contactat în timpul vacanțelor. De ce este important timpul liber? În primul rând pentru respectul de sine, apoi pentru sănătatea ta mentală și emoțională, pentru ca să se poată întâmpla alte experiențe pe care vrei să le trăiești (până la urmă viața este și despre multe alte lucruri în afara muncii), pentru sport, pasiuni, gătit, oamenii noi pe care îi poți cunoaște și care îți pot îmbogăți viața.

 
 

2. Nu uita că ți-ai dat demisia sau ai început un demers de freelancing ca să-ți fie mai bine, nu mai rău

Acesta este unul dintre lucrurile pe care le uită cei mai mulți freelanceri și anume că facem acest pas care implică un anumit grad de risc ca să ne fie mai bine, nu mai rău! Nu uita acest lucru, este esențial după părerea mea. Îți recomand la final de zi să te uiți puțin peste ziua respectivă și să te întrebi “Ce m-a bucurat azi?”, “Care a fost un lucru mic pe care mi l-am făcut și care mi-a adus bucurie azi?”. Dimineața, când te trezești întreabă-te “Care este cel mai important lucru pe care vreau să-l fac azi?”. Întrebările au această putere fantastică de a ne schimbă viața, oferindu-ne șansa să schimbăm perspectiva prezentă cu o alta, care ne ajută să vedem situația în care ne aflăm dintr-un cu totul alt unghi. Mai mult, ne scot de pe pilot automat pentru că ne ajută să vedem în ce direcție mergem, suntem sau nu fericiți, cum mai stau lucrurile în viața noastră. Sunt studii mai noi care atesta ca bolnavii de cancer și-au grăbit vindecarea prin jurnalizare – scrisul în jurnal. Stai de vorbă cu tine zilnic și întreabă-te măcar pentru câteva minute pe zi ce faci, ce simți și cel mai important “Ce poți face ca sa îţi fie (mai) bine?”.

 

3. Ieși din casă! Nu o pot spune mai clar de atât!

Încearcă să găsești moduri prin care să diversifici locul, mediul, oamenii pe care îi vezi. Am mai scris asta întru-un alt articol – există diferite locuri cu spațiu comun de lucru, Connect HUB, Impact HUB, până și un loc dedicat programatorilor și IT-iștilor freelanceri (Tech HUB). Încearcă să vezi cât te-ar costa să lucrezi de exemplu, 1-2 zile pe săptămână în altă locație. Sau poate decizi sa mergi de exemplu joia dimineața și să lucrezi într-o cafenea, doar pentru că poți și își dorești asta. Câteodată poate fi mai puțin comod să ieși din casă, însă îţi poate schimba cu totul starea psihică când o faci. Starea ta de bine vine și din faptul că te conectezi cu oamenii, îi vezi, îi știi în preajma ta. Marele avantaj pe care îl au aceste locuri este ca îți oferă accesul la o comunitate de oameni cu preocupări similare, evenimente, idei, proiecte și eventuale colaborări.

 

4. Dă-ți voie să te relaxezi

Freelancer

Freelancer

După demisie, mi-a luat un an de zile ca să mă mai relaxez puțin (din păcate în punctul ăsta deja ajunsesem dependentă de acțiune) și să nu mă mai simt vinovată dacă nu muncesc după ceas. Este extraordinară vinovăția asta care vine de multe ori dintr-o identificare enormă cu “a face” și foarte puțin cu “a fi”. Până la urmă, asta și suntem învăţați să facem de când suntem mici, să punem un egal între noi și acțiunile pe care le facem. Am văzut asta la prea mulți oameni (mai ales la cei care și-au dat demisia). Muncești pentru tot felul de lucruri ca să termini o școală (din păcate cu puțin folos practic), apoi îți iei un job și mai toată viața se învârte în jurul lui trebuie. Iar când ieși chiar și pentru puțin din acest mecanism, nevoia de acțiune este și mai puternică și mai imperativă. Altfel, săracul nostru eu se simte mic, neajutorat, dar mai ales amenințat. Nu degeaba zicea cineva că multe probleme ale omenirii ar fi rezolvate dacă oamenii ar reuși să stea ei cu ei siguri, o ora pe zi, fără să facă neaparat ceva anume. De exemplu, total irațional, mă simțeam vinovată dacă nu mă apucam de muncă în jurul orei 9 sau măcar 10 dimineața (am descoperit cu timpul că vina era generată de realizarea inconştientă că la acea oră a dimineţii, marea majoritate a angajaților au început deja munca). Dacă cumva se făcea 11-12 și eu nu mă apucam de treabă, deja eram roasă de vinovăție și panică. Oribil și fantastic de urât mod de a-ți trăi viața. Te invit deci să vezi ce vrei tu, să te lași să descoperi ce funcționează pentru tine. Poate într-o dimineață nu vrei să te dai jos din pat, ci vrei să citești (PS: vinovăția te va asalta mai ales în aceste momente, însă pur și simplu alege să nu le iei în seamă, să decizi tu pentru tine și să nu laşi gândurile tale panicate să joace hora în capul tău. Cum spuneam în alt post, Tu nu eşti tot ce gândeşti!!). Poate într-o zi vrei să muncești 4 ore și apoi să ai restul zilei liberă, să te duci la sală, sau să alergi în parc iar pe final de zi să te vezi cu un prieten. Dă-ţi voie să ieși din poziționarea 9 dimineața – 6 seara. Acum tu îți faci programul cum vrei și este normal să simți ceva rezistență interioară și panică la început, este modul creierului de a-ți spune “Hei! Faci ceva nou aici! Ești sigur că nu ne duci la pierzanie?” 🙂

Ceva tehnici de mindfulness te-ar ajuta foarte mult. De asemenea, te invit să ieși cu totul din tipare. Poate tu vrei să muncești 4 zile pe săptămână și să ai 3 zile libere. Tu decizi!!!

 

5. Măsoară!

Uită-te câte ore într-o zi ai lucrat, câte ai citit și cîte ore au fost ale tale. Task-urile administrative de tipul făcut mâncare, curat, cumpărături nu sunt timp mereu liber (mai puțin poate în situațiile în care gătești de plăcere). Nu le evita deoarece sunt și ele importante. Până la urmă mediul în care  lucrăm sau trăim are un impact major asupra noastră. O casă foarte dezordonată ne da impresia că nu suntem în controlul propriei vieți, că lucrurile ni se întâmplă. Deci uite-te puțin la finalul zilei cât ai muncit efectiv și cât ai investit tu în timpul tău liber și în starea de bine a propriei tale persoane. Cât timp ai alocat pe săptămână să citești o carte bună? Cât timp ai investit ca să te conectezi cu oamenii (prieteni, potențiali prieteni, oameni noi, etc). Peter Drucker, tatăl managementului din toate timpurile a spus “ce nu măsori, nu există”, pentru că atunci când nu măsori înseamnă ca atenția ta nu merge către acel lucru (se întâmplă, nu se întâmplă, tot una).

Din păcate nu mai scrie pixul ăsta şi nici foi nu mai am. Mă opresc aici deocamdată.  Însă, pentru urmatoarele zile te invit să te uiţi cu atenţie în poştă. S-ar putea să găseşti continuarea acestei scrisori :).

 

Cu drag,

Alina

 

***

Ţi-a fost util acest post? Atunci dă-l te rog mai departe ca să poată fi de folos şi altor oameni care vor să pornească pe cont propriu. Mulţumesc!

Iar dacă doreşti în plus să programezi o sesiune de coaching înainte de face pasul către freelancing sau pentru a te bucura şi mai mult de experienţa lucrului pe cont propriu, te invit să mă contactezi la 0722.646.190 sau sa îmi scrii un mail la contact@alinabuzatu.ro.

(sursă poză)

Dacă ți-a plăcut acest post, fericește-mă cu Like-ul tău la pagina de Facebook si fă un gest frumos
și dă-l mai departe oricui crezi că îi este util. Sharing is caring :)! Mulțumesc pentru că ai trecut pe
aici și m-aș bucura să îți fi dat motive întemeiate ca să revii!