Când mergi la tango și începi să cumulezi experiența dansului cu diverși parteneri, începi să observi destul de repede cât de ușor este să te bucuri de pași, de conexiune, de îmbrățișare, de muzică. Cu unii dintre ei.

Te uiți cu coada ochilor la picioarele tale și nu-ți vine să crezi că sunt ale tale. Pivotează, se ridică în aer, se flexează, se joacă, mângâie sau ceartă. Picioarele vorbesc! Dar ce zic doar de picioare? Întreg corpul vibrează a sărbătoare și marele câștig al zilei este zâmbetul tău. Iar chipul tău este un derdeluș, iar soarele îl traversează călare pe o săniuță. Hei, tu de acolo cu sprânceana ridicată! Vorbesc serios!

Tango si relatiile de inceput

Tango si relatiile de inceput

Și apoi, sunt partenerii alături de care pășești cu ezitare, ești mereu atent să nu greșești, ești încordat, calci strâmb, nu te poți relaxa, simți că nu ai chimie și nici conexiune, cauți ritmul și nu îl găsești. Poate nu toate odată, dar poate toate pe rând sau cel puțin una sau o parte din ele. Și zici că poate este doar o întâmplare, o zi proastă, o stare mai nu știu cum.

Și dansezi din nou. Se poate întâmpla ca amândoi să fiți mai relaxați, dansul să fie mai fluid, să începeți să vă bucurați și să puneți în joc ce poate oferi fiecare, cu nivelul, pregătirea și forța de exprimare personală. Și toate acestea să conducă poate, la un dans cu picioare vorbărețe și zâmbete de sărbătoare.

Sau, rezultatul să fie de fiecare dată același. A doua oară, a treia oară. Din curtoazie reciprocă și drag de dans, veți alege să nu vă evitați. Deja și tu și el știți că sunt parteneri cu care pur și simplu zburați. Pe aceștia din urmă îi veți cauta amândoi din priviri și cu ei va fi bucuria cea mai mare în dans.

Și asta, după părerea mea, este una dintre cele mai frumoase surprize pe care ți le oferă tango-ul. Încă de la început. Înveți destul de repede să accepți că sunt oameni cu care ai o chimie cu totul aparte, ori de la început, ori poate una care se va creea natural pe parcurs, așa cum sunt oameni cu care oricât vei încerca, nu vei ajunge niciodată la trăiri extatice în dans. Acceptare. Adică a nu lua lucrurile personal pentru nepotrivire. Aș mai adăuga respect de sine și  respect pentru celălalt.

Având această concluzie în minte, mă întrebam zilele trecute cum se poate aplica în relațiile de început dintre doi oameni care se plac, acceptarea din tango.

Ca și în tango, la începutul unei relații, există pentru fiecare o necunoscută. Niciunul nu știe cum va fi sau dacă va fi. Dans sau călcat reciproc pe picioare. Zbor în doi sau chinuială. Chimie sau dubii. Bucurie totală sau ceva așa și așa.

Și atunci, începe dansul. Unul preia inițiativa, celălalt acceptă. O cafea în oraș, o discuție pe Facebook, whatsup sau la telefon, o plimbare în parc, un ieșit în club. Fiecare caută instinctiv în celălalt răspunsul. Fiecare pășește pe terenul celuilalt. Calculat sau pătimaș, ezitant sau cu greutate, discret sau gălăgios. Fiecare în funcție de dansurile lui de dinainte.

Întrebare: dacă pașii fiecăruia spre celalalt sunt pași de tango, de câți pași este nevoie pentru ca fiecare să găsească necunoscuta relației de început?

În tango avem sau nu: momentul de întâlnire, conexiune, chimie, prezență, îmbrățișare, potrivirea corpurilor, miros, respirație, pași, ritm în doi, muzică. Și este simplu. Într-un dans cu zbor știi că toate acestea sunt acolo, fără să trebuiască să le pui de hârtie.

În relația de început avem sau nu: disponibilitate și deschidere față de celalalt, curiozitate pentru lumea celui din fața ta, cunoaștere de sine, ascultarea celuilalt, acceptare de sine, acceptarea diferențelor cu care vine celălalt în relație, introspecție și onestitate față de tine, sinceritate față de celalalt, să-ți cunoști și să-ți asculți corpul, să simți că rezonezi cu corpul celuilalt. Și este la fel simplu. Într-un început de relație cu potențial de zbor, știi că toate acestea sunt acolo, fără sa trebuiască să le numeri pe degete.

În tango ai nevoie de 3-4 dansuri ca să afli răspunsul la întrebare. În relațiile de început, de ce am avea nevoie de mai mult?

(sursa poză).